Athens, Greece - April 27, 2015: Heavy metal section at used vinyl record store. Hard rock music from the 1980s.

Athens, Greece - April 27, 2015: Heavy metal section at used vinyl record store. Hard rock music from the 1980s.

Yngwie Malmsteen föddes som Lars Johan Yngve Lannerbäck i Stockholm den 30 juni 1963. När han var tio år gammal startade han sitt första band, en duo med honom och en klasskompis som spelade trummor. I tolvårsåldern bytte han efternamn till mammans flicknamn, Malmsten, men passade samtidigt på att lägga till ett till E för att få det att låta mer amerikanskt. Han bytte också förnamn till en amerikaniserad variant av sitt tredjenamn, Yngve. Som ung gitarrspelare var Yngwies största inspiration klassisk musik och kanske framför allt 1800-talskompositören Niccolò Paganini från Italien.

53 år gammal och fortfarande aktuell

Yngwie Malmsteen bor och verkar sedan många år i USA men spelar i Sverige då och då. Vi är ett land med många hårdrocksfestivaler så chansen att spela utomhus på sommaren framför massor av folk brukar locka hit de allra största banden. Och nu står det klart – Yngwie J. Malmsteen kommer till Skogsröjet 2017. Festivalen i fråga går av stapeln 3-5 augusti i Rejmyre, strax utanför Finspång i Östergötland och har i år en imponerande uppställning band, där huvudnumren anses vara Blind Guardian, D-A-D och Yngwie själv. Ett festivalpass går på en tusenlapp och för det får man tre dagar av härlig rungande hårdrock.

Stilskapande och kreativ

Yngwie Malmsteen har inspirerat många musiker genom åren, och det är flertalet världskända gitarrister som säger att de aldrig hade börjat spela gitarr om inte Yngwie Malmsteen hade funnits. Till denna skara tillhör bland annat Paul Gilbert från Mr. Big, Alexi Laiho i finska Children of Bodom samt tyska Axel Rudi Pell från Steeler. Yngwies spelstil skulle kunna beskrivas som klassisk, i den bemärkelse att det låter som en violin när han spelar. Snabba och melodiska stämmor som gett upphov till en helt ny genre av hårdrock, nämligen neoklassisk metal. I de allra flesta omröstningar väljs Yngwie ut till världens bästa gitarrist och ligger bakom världens mest sålda instrumentella hårdrocksalbum.