The Rolling Stones

Under 1960-talet uppstod en sorts motsättning: antingen lyssnade man på The Beatles, som beskrevs som ”oskyldiga” och ”rena”, eller så lyssnade man på Rolling Stones, som var ”oanständiga”, ”farliga” och ”råa”. Rolling Stones var ett av de första banden som spelade en ”hårdare” och mer högljudd rock, det som senare skulle bli en helt egen musikgenre, hårdrock.

Rolling Stones som grupp tog sin början då Mick Jagger, Keith Richards och Brian Jones träffades 1960. De var då skolkamrater, och hade förutom sin skola även musiken gemensamt, eftersom alla tre tyckte om och inspirerades av rythm’n’blues. Just den genren skulle ligga till grund för bandets numera ikoniska namn. De tre skolvännerna bildade nämligen ett band som förutom dem själva bestod av Ian Stewart, Dick Taylor och Tony Chapman. Dick Taylor skulle dock inte bli långvarig i gruppen, eftersom han lämnade den efter att en demoinspelning gruppen gjort fått nobben. Kort därefter skulle gruppen via telefon sätta in en annons i en tidning för att meddela att de var tillgängliga för spelningar, då den anställda på tidningen frågade vad gruppen hette. Eftersom de ännu inte kommit överens om ett namn uppstod en viss panik hos gruppens medlemmar, men de valde sedan ett namn från det första de såg, vilket var öppningsspåret på en skiva av bluesbandet Muddy Waters. Låten hette ”Rollin’ Stones Blues”, och resten är historia.The Rolling Stones 2

Under de första åren av sin karriär gjorde Rolling Stones framförallt coverlåtar. Det var dock inte förrän de började göra sin egen musik som de skulle bli riktigt framgångsrika. År 1965 släppte de albumet Out of Our Heads, och på det fanns låtar som ”(I Can’t Get No) Satisfaction” och ”The Last Time”, som skulle komma att bli riktiga klassiker i rockgenren.

Det unika med Rolling Stones är att de idag, mer än 50 år senare, fortfarande är aktiva som en grupp tillsammans. Keith Richards har kommenterat det med att han ”inte räknade med att leva till 50 själv, och verkligen inte tillsammans med Stones”. Redan år 1989 valdes gruppen in i Rock and Roll Hall of Fame, och så sent som år 2014 var rockveteranerna på turné under namnet ”14 ON FIRE”. Med tanke på att Keith Richards samma år fyllde 71 måste man hålla med om att Rolling Stones verkligen är ”on fire”.