Slayer

Slayer är ett av de mest framgångsrika banden i genren Thrash Metal – en stil inom hårdrock som är känd för att vara aggressiv. Låtarna spelas i regel i mycket högt tempo. Slayer grundades i Kalifornien i början av 80-talet och har idag sålt över 20 miljoner skivor. Deras tredje album Reign in Blood anses vara deras främsta album och även en av höjdpunkterna inom Trash Metal överhuvudtaget. Totalt har Slayer gett ut tolv fullängds studioalbum, det senaste så sent som 2015. Historien om ett av de främsta Trash Metal-banden är alltså inte över, Slayer fortsätter att turnera och producera nytt material.

iStock_000062789906_SmallKontroverserna kring bandet

Som så många andra band som spelar hård och aggressiv musik har Slayer anklagats för att sprida så väl nazism som satanism genom sina låtar. Men det faktum att bandet gjort en låt om doktor Mengele, nazismens fruktade överläkare, utan att direkt ta avstånd från honom betyder inte att de sympatiserade med Mengele. Slayer tar sig bara friheten att skildra mörka skeenden och har kallat just den låten för en ganska objektiv historielektion. Bandets texter kan vara ren fiktion eller redogörelser för sådant som faktiskt inträffat. I flera intervjuer har medlemmar i Slayer varit öppna med att den moderna satanismen varit en av många inspirationskällor. Satanism i den tappningen handlar dock inte om dyrkan av satan eller djävulen utan är snarare en form av antikristen ateism och ego-kult.

Slayer spelar nu utan grundaren Jeff Hanneman

Slayer är ett äkta kultband som inte bara älskas av sina många fans utan som också har betytt mycket för andra musiker med känsla för hård musik. Slayer tillhör tillsammans med Megadeth, Anthrax och Metallica det så kallade ”The Big Four of Thrash”. Inte minst i Sverige och Norge som är två stora nationer inom Heavy Metal har Slayer var betydelsefulla. Du behöver inte leta länge för att hitta svenska hyllningar till bandet. Det har spelats in en tribute skiva med det passande namnet Satanic Slaughter där bland annat det svenska bandet At The Gates medverkar. En av Slayers grundare Jeff Hanneman dog 2013 efter en tids sjukdom. Ett annat hårt slag mot bandet var när man på mitten av 90-talet drogs in i en mordrättegång eftersom föräldrarna till en mördad tonåring ansåg att de som tagit livet av honom gjort det på grund av Slayers musik. Åtalet mot bandet lades dock ner i brist på bevis till stor lättnad för bandmedlemmarna.