Judas Priest

Judas Priest var ett av de första banden som sade att de medvetet strävade efter att vara ett ”heavy metal”-band. Medan andra pionjärband inom genren, som Deep Purple, Led Zeppelin och Black Sabbath, gradvis övergick till att spela hårdrock, gick Judas Priest redan från början in med aggressiv text och musik, läderkläder och nitar. I och med det kan de sägas vara det hårdrocksband som en gång för alla definierade hur hårdrock skulle se ut och låta som genre.

Judas Priest bildades i Birmingham i Storbritannien år 1969. Tre av Judas Priests ursprungliga medlemmar hade känt varandra sedan barndomen: K. K. Downing (gitarr), Ian Hill (bas) och John Ellis (trummor). Tillsammans med Al Atkins (sångare) bildade de 1969 bandet Freight. Namnet Judas Priest kommer från Bob Dylans låt ”The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest”, ett namn som bandet snart bytte till.800px-Judas_Priest,_päälava,_Sauna_Open_Air_2011,_Tampere,_11.6.2011_(25)

Bandet gjorde nyskapande musik under 1970-talet, men lyckades trots det inte göra särskilt stort genomslag, vilket delvis berodde på illa producerade album och delvis på problem med gruppmedlemmarna. Flera av bandets medlemmar byttes ut under detta årtionde, särskilt gruppens trummis, som byttes ett flertal gånger under 1970-talet. Deras genombrott kom på 1980-talet, mer specifikt år 1980, och då kom det stort. På deras album British Steel hade bandet antagit ett enklare sound som var mer anpassat till att spelas i pop-inriktade radiostationer, något som snabbt gav dem status som rockstjärnor. Det var först på detta album som gruppen fick ett par stora hitlåtar: ”Breakin’ the Law” och ”Living after Midnight”. De två efterföljande åren (1981 och 1982) släppte de två album till, som var minst lika framgångsrika som British Steel: Point of Entry och Screaming for Vengeance. Även om Judas Priests storhetstid var över i samband med 1990-talets början och uppkomsten av nya, mer populära rockgenrer, fortsatte bandet att skapa album. Idag har bandet smeknamnet ”The Metal Gods” (vilket är titeln på en av deras låtar), har sålt mer än 45 miljoner album över hela världen, och har rankats som det näst bästa metalbandet genom tiderna av MTV.

Om du vill veta mer om Judas Priest eller något annat av de band som var pionjärer inom hårdrocksgenren, finns det flera böcker skrivna om ämnet. Du hittar en mängd billiga böcker på Plusbok.se.