Jimi Hendrix

Jimi Hendrix var en av de första artisterna som började spela det som skulle komma att kallas hard rock av de engelska musikkritikerna på 60-talet, en rock som var mer högljudd än 1960-talets annars poppiga rock. Hendrix föddes 1942 i Seattle, i Washington i USA. När han var 14 år gammal såg han Elvis Presley uppträda, och medan ”kungen” själv förvisso fascinerade honom, var det framförallt hans kompband som fångade Hendrix’ uppmärksamhet. Hendrix fick två år senare sin första elgitarr av sin far, trots att fadern innan och efter detta ofta skällde på Hendrix, och kallade rock’n’roll för ”djävulens musik”.

Hendrix fick en tung start i musikbranschen, bland annat genom att han träffade en musikentreprenör vid namn Edward Chalpin, som fick honom att skriva på ett kontrakt som inte gav honom några pengar för sina spelningar och sin musik. I slutet av 1965 träffade Jimi också en kvinna, Devon Wilson, som introducerade honom till LSD, en introduktion som inledde ett tungt drogmissbruk för Hendrix. Året därefter tog dock Hendrix’ karriär fart, då han upptäcktes av en brittisk manager vid namn Chas Chandler. Chandler satte ihop ett kompband till Hendrix, trummisen Mitch Mitchell och basisten Noel Redding. Trion hade sin första spelning i Paris 1966, och kallade sig då för The Jimi Hendrix Experience. Redan under den första halvan av året efter det, 1967, slog gruppen igenom och hade flera stora framgångar, till exempel låtarna ”Hey Joe”, ”Purple Haze” och ”The Wind Cries Mary”.Jimi Hendrix 2

Jimi Hendrix med ackompanjemang spelade på Gröna Lund i maj 1967. Spelningen var tänkt som en sondering inför en lansering i USA, eftersom man ansåg att folk i Sverige och USA hade ungefär samma musiksmak. Efter att spelningen varit en succé med 15 000 besökare spelade gruppen även på en festival i Kalifornien. Under deras spelning satte Hendrix eld på sin gitarr, något som självklart väckte stor uppmärksamhet. Oavsett om det berodde på den brinnande gitarren eller inte så gjorde trion succé även i USA.

Hendrix dog den 18 september 1970, efter att under flera år lidit av sömnproblem och sitt drogmissbruk. Det finns många spekulationer kring hans död, även om den officiella dödsorsaken var att han kvävdes av sina egna uppkastningar. Oavsett vilket så är inte Hendrix ihågkommen för sin död, utan för sin musik och för att ha bidragit till att en ny musikgenre föddes.

Som musiker har man sällan chans till att få en fast anställning, vilket inte heller Jimi Hendrix hade. Istället har man mycket ofta ett eget företag.