Bunch of fans happy during a concert throwing up the devil horns

Bunch of fans happy during a concert throwing up the devil horns

Heavy metal-bandet Hammerfall bildades 1993 i Göteborg och släppte sin första skiva ”Glory to the brave” 1997. Ursprungligen kommer medlemmarna från Mora, Mölndal och Göteborg men under de senaste tolv åren har banduppsättningen ändrats sju gånger. Genom åren har bandet samarbetat med några oväntade namn. Bland annat har Hammerfall framfört ”När vindarna viskar mitt namn” live tillsammans med låtens originalsångare Roger Pontare. Bandet har också spelat in en video till ”Hearts on fire” tillsammans med Sveriges damlandslag i curling. Bandets skivomslag görs av ingen mindre än Samwise Dider som också arbetar som designer på Blizzard Entertainment.

Bandets musik och historia

Hammerfall släpper nytt album under 2016 och har därmed hunnit med att ge ut 10 album sedan starten. Bandet har också släppt ett livealbum, tre samlingsalbum, en EP och fem filmer/DVD. Bandets grundare är Oscar Dronjak som bjöd in sin kompis Jesper Strömblad. Tillsammans värvade de medlemmarna Mikael Stanne, Niklas Sundin och Johan Larsson. Då var målet att delta i musiktävlingen Rockslaget. Väl där nådde de inte till finalen med fick en demoskiva skickad till ett Holländskt skivbolag. Bandet landade slutligen hos ett tyskt bolag, Nuclear Blast, som har gett ut alla gruppens senare album. De började som ett litet band med spelningar på krogar och fritidsgårdar. Idag är Hammerfall det enda Göteborgska heavy metal-bandet som har spelat på Scandiavium.

Mångsidiga aktiviteter från bandet

Under åren har vi fått se flera sidor av bandmedlemmarna i Hammerfall. Under 2003 deltog fyra av bandets medlemmar i ”Fångarna på fortet” och de landade på en andra plats. 2011 var det dags igen men den gången blev de ett av de två lagen under säsongen som inte lyckades plocka några pengar ur skattkammaren. Sångaren Joakim Cans deltog i ”Körslaget” 2008 där han slutligen korades till vinnare. Efter den upplevelsen startade Joakim en kör som han också uppträdde med under den nystartade konserten ”Monsters of Mora”. Bandet har också presenterat ett eget rödvin , Hammerfall – ChrimsonXII, som är en Barbera d’Asti från Italien.