Deep Purple

Deep Purple är ett av de band som tillsammans med bland andra Black Sabbath och Led Zeppelin anses ha lagt grunden för hårdrocksgenren, och anses även vara ett av de största banden inom samma genre. Deep Purple bildades 1968 i Storbritannien, och spelade till en början vad som bäst kan beskrivas som progressiv rock. Runt 1970 övergick dock deras musikstil alltmer till det som idag kallas hårdrock. Något som präglar just Deep Purples musik, och som särskilde dem från till exempel Black Sabbath och Led Zeppelin, var influenserna från barockmusiken. Dessa tog sig framförallt uttryck i form av en slags duell mellan orgel och elgitarr som återfinns i flera av deras låtar, kanske mest nämnvärt i ”Lazy”, ”Speed King”, ”Highway Star” och ”Burn”. Dessa barockinfluenser skulle ha stor påverkan på hårdrocksgenrens utveckling.Deep_Purple_(1985)

Historien bakom bandets bildande skiljer sig från många andras, då det var en mycket medveten satsning. Initiativtagare till satsningen var trummisen Chris Curtis, som hade en tanke om att bilda en ”supergrupp”, där medlemmarna hela tiden kom och gick. På grund av detta tänkte han döpa bandet till Roundabout (”rondell”). Han kontaktade managern och affärsmannen Tony Edwards för att få hjälp med att förverkliga sin vision, och han fick hjälp: Edwards finansierade satsningen. Den första medlemmen man rekryterade till gruppen var organisten Jon Lord. För de övriga medlemmarna hölls auditions, som de blivande medlemmarna åkte långväga ifrån för att genomföra. En av dem var gitarristen Ritchie Blackmore, som kom dit från Hamburg. Efter att dessa två rekryterats till bandet fick Curtis lämna gruppen, på grund av att hans beteende var för oberäkneligt. De nya medlemmarna och bandets manager fortsatte dock rekryteringen, och till slut hade man ett band som förutom Lord och Blackmore bestod av basisten Nick Semper, trummisen Ian Paice och sångaren Rod Evans. Namnet Deep Purple tillkom sedan bandet redan börjat turnera. Det var Blackmores förslag, och kom sig av att det var hans mormors favoritlåt.

Genom åren har bandet bytt medlemmar ett flertal gånger, och levt upp till sitt första namn. De nuvarande medlemmarna är Ian Gillan, Steve Morse, Roger Glover, Don Airey och Ian Paice. Trots flera uppbrott, solokarriärer och uppehåll är gruppen fortfarande aktiv idag på turnéer och konserter. På konserter med så stor publik som Deep Purple drar är det viktigt att de som arbetar med säkerheten kan kommunicera över stora ytor. Därför är ett komradiosystem A och O för alla konsertarrangörer. Du kan hyra komradio på TPO.se.