Black Sabbath

Black Sabbath anses i Europa vara de tydligaste grundarna till hårdrocken. De var det första bandet som använde sig av den mörka estetisk som senare skulle komma att förknippas med genren, och som anspelade på ockultism i sina låttexter. Även Deep Purple och Led Zeppelin anses av vissa vara grundare till genren, men Led Zeppelins musik ligger närmare bluesrocken, och Deep Purple var senare med att börja spela hårdrock än Black Sabbath. Black Sabbath valdes in i Rock and Roll Hall of Fame 2006, och har totalt salt över 70 miljoner album världen över.

Black Sabbath bildades 1968 i Birmingham i Storbritannien, och kallade sig då för Polka Tulk. Redan samma år bytte de namn till Earth, men fick veta att namnet redan användes av ett annat brittiskt band. De valde då sitt namn från den amerikanska översättningen av en klassisk italiensk skräckfilm, I Tre Volti Della Paura, ett namn som satte tonen för bandets tematik och estetik.

Bandet bestod i sin ursprungliga uppsättning av Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler och Bill Ward. De skulle nå framgång redan med sitt första album, som släpptes 1970 och hade den självklara titeln Black Sabbath. Albumet släpptes fredagen den 13, vilket oavsett om det var en slump eller inte var mycket passande.Black Sabbath 2

Från och med sitt tredje album presenterade Black Sabbath ett helt nytt sound som skulle komma att förknippas starkt med bandet. En stor bidragande orsak till det nya soundet var att deras gitarrist, Iommi, hade kapat av två av sina fingertoppar i en olycka. Han skapade själv proteser av nedsmälta plastflaskor för att kunna spela, men det gjorde ont att använda dem på strängarna när de var normalt stämda, eftersom de då var mycket spända. Därför stämde Iommi ned gitarren, vilket skapade det nya ljudet. Senare stämde gruppens basist även ned sin bas.

Gruppen skulle nå framgång även i USA med sitt andra album, Paranoid, som spelades in och släpptes samma år som deras debutalbum. Detta album räknas inte bara som gruppens bästa, utan som ett av de bästa albumen inom hårdrocksgenren någonsin. Flera framgångsrika album skulle följa under 70-talet, men 1979 sparkades Ozzy Osbourne från gruppen på grund av bråk medlemmarna emellan, som bland annat berodde på Osbournes ökande alkoholmissbruk. Sedan dess menar många att gruppen aldrig blev sig lik, och deras kritikerrosade dagar var över.

Efter många rykten blev en återförening till slut av, och gruppen var aktiv tillsammans så sent som under 2014, då de spelade på festivalen HellFest Open Air. Även om vi inte får se några nya stordåd från gruppen kommer de alltid att ihågkommas för sin storhetsperiod på 70-talet.